Sivas ve Tokat bu kebabı paylaşamıyor



Sivaslılar ve Tokatlılar bu kebap çeşidini paylaşamıyor.


Tokat Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz, ''Sivas'ta herhangi bir tarihi konakta, bizde olduğu gibi 150 yıllık bir 'Tokat Kebabı' ocağı çıkarsa 'Tokat Kebabı'nı 'Sivas Kebabı' diye biz lanse edelim ama öyle bir şey çıkmasının ihtimali yoktur'' dedi.
Akyüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada 'Tokat Kebabı'nın kentin yemek kültürünün ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi. Tokat'ta 50 yıldır babalarından öğrenerek, bu kebabı yapan ustalar olduğunu belirten Akyüz, ''Bunun yanında Tokat'ın tarihi yapılarına baktığımızda yaklaşık 150 yıllık konaklarında, bağ evlerinde 'Tokat Kebabı' ocağının mevcut olduğunu görmekteyiz. 'Tokat Kebabı' bir Adana kebap gibi şiş kebap gibi herhangi bir ocakta yapılmaz. 'Tokat Kebabı'nın özel bir ocağı vardır. Sivas'ta herhangi bir tarihi konakta, bizde olduğu gibi 150 yıllık bir 'Tokat Kebabı' ocağı çıkarsa 'Tokat Kebabı'nı 'Sivas Kebabı' diye biz lanse edelim ama öyle bir şey çıkmasının ihtimali yoktur'' ifadelerini kullandı.



'Tokat Kebabı'nın sebzesinin de özel olduğunu vurgulayan Akyüz şöyle konuştu:
''Tokat Kebabı'nın sebzesi özel olmak mecburiyetindedir. 'Tokat Kebabı'na sebzesi apayrı bir lezzet verir. Mesela Tokat biberinin tadını bilenler, bin kilometre öteden 'bize biber yollayın' diye rica ederler. Hakikaten lezzeti tartışılmazdır. 'Tokat Kebabı'na katılan Tokat biberinin yanında Başçiftlik'in patatesini, Kazova'nın patlıcanını, ünlü Tokat domatesini koyduğumuzda 'Tokat Kebabı' asıl lezzetini bulur. Sebzenin yetiştiği yerde 'Tokat Kebabı' olur, Sivas ilimiz çok nadide bir ilimiz ama iklim yönünden bu tür şeylerin yetişme şansı yoktur. 'Tokat Kebabı' bizim kebabımızdır.''



Abdurrahman Akyüz, Tokat Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Ahmet Arat'ın 'Tokat Kebabı'na patent alma çalışmaları ile çok ciddi bir şekilde ilgilendiğini, en yakın zamanda patentin alınacağını ümit ettiğini sözlerine ekledi.




Yorum Gönder

0 Yorumlar