Hakkari'nin 'dağdağan kahvesi'



Hakkari yöresinde yetişen 'dağdağan' isimli ağacın meyvesinden üretilmeye başlanan dağdağan kahvesi farklı aroması ve lezzetiyle Türk kahve meraklılarının beğenisine sunulacak.


Hakkari Eğitim, Sanat Kültür ve Akşam Derneği Başkanı Sefer Kaçmaz, bölgenin dağlık kırsal kesimlerinde doğal olarak yetişen dağdağan ağacının Hakkari'nin derin köklü geçmişi içinde önemli bir yeri bulunduğunu belirterek şunları söyledi: "Dağdağan lezzetinin kahveye dönüştürülmesi için epey uğraştık. 
İyi bir netice aldığımıza inanıyorum. Lezzet itibariyle dağdağan kahvesinin Türk kahvesinden çok farkı yok. Ağacın meyveleri toplanıyor, sonra yontulup kurutuluyor. Daha sonra sütün içinde kahve kıvamına getiriliyor. 
Türk kahvesine benzer bir hale getiriliyor. Tadı buruk fıstık ve Türk kahvesinin yumuşuk hali tadında. Çok şifalı. Öksürüğü kesiyor, balgamı söktürüyor  ve nefes açıyor. Nefes darlığına iyi geliyor. 
Antiseptik özelliğe sahip. Solunum yollarına müthiş faydalı. Mide ağrılarına da iyi geliyor." dedi.
Başkan Sefer Kaçmaz, dağdağanın şifa kaynağı olduğunu savunarak kahvesiyle birlikte kavutunu da yöresel kahvaltı lezzetleri içine alarak Hakkari'nin bir markası olarak Türkiye'ye tanıtacaklarını da vurguladı.

Yorum Gönder

0 Yorumlar